Elbphilharmonie

De verweven, inwendige structuur van het bouwwerk van de eeuw was een bijzondere uitdaging voor de leidinginstallatie. (Foto: Herzog & de Meuron / bloomimages)
Viega leidingsystemen bieden oplossingen voor uitdagingen in het bouwwerk van de eeuw

Op afstand ziet het er als een reusachtig futuristisch hightechschip met glazen zeilen uit. Aan de westoever van de historische Hamburgse pakhuisstad ligt nu het architectonische pronkstuk Elbphilarmonie "voor anker". Een kubistisch, oud pakhuis uit baksteen verschijnt als de romp van het "schip", erover "getakeld" een glazen paleis. Het onder de regie van de bouwonderneming HOCHTIEF gebouwde concertgebouw heeft cultpotentieel – zowel in de bouw- als in de kunstscene.

Aan de wensen aangepaste voorziening van verschillende gebruikszones

Het bouwwerk van de eeuw Elbphilharmonie omvat naast de grote concertzaal twee kleinere zalen, een hotel met ca. 250 bedden en 45 wooneenheden. Daarbij komen gastronomie en de openbaar toegankelijke Plaza. "Om deze verschillende gebruikszones volgens de wensen van de klant van drinkwater en warmte te voorzien, hebben we alleen voor de hoofdverdeling meer dan 10 kilometer leidingen van het koper buissysteem Profipress van Viega tot en met 108 mm diameter geïnstalleerd", beschrijft Jens-Peter Rücker, directeur van de hiervoor verantwoordelijke onderneming voor de installatie van sanitair-, verwarmings- en klimaattechniek A.C. Vorwald & Sohn (Hamburg) zijn werk. Daarbij kwam de installatie van de ontziltings- en onthardingsinstallatie voor het koelcircuit van de koudwatersets. Hiervoor gebruikte Rücker het roestvaststalen systeem Sanpress Inox. 

Architectuur als uitdaging voor de leidinginstallatie

De eveneens complexe leidingvoering diende de complexe architectuur van de Elbphilharmonie te volgen. Dit vereiste duizenden vormdelen in alle denkbare varianten. Kwaliteit, veiligheid en snelle behandeling waren redenen die volgens Rücker hier duidelijk voor Profipress en Sanpress Inox spraken: "De persverbindingstechniek is ondertussen ook state of the art. Hiermee zijn verbindingen ook in groteafmetingen snel vervaardigd. Maar bij het leidingnet in de Elbphilharmonie kwam het vooral op de dichtheid van de persverbindingen aan", benadrukt de gediplomeerde gas- en waterinstallateur.

Want: door de verschillende geodetische hoogtes van de buistrajecten was bij de centrale dichtheidscontrole aan bijna elke fitting een andere proefdruk aanwezig. Dankzij de SC-Contur van de Viega fittingen, een constructieve gedwongen “ondichtheid” in niet geperste toestand, valt echter over het volledige drukbereik van een dichtheidscontrole elke per ongeluk niet geperste verbinding onmiddellijk op. “Een veiligheidskenmerk dat bijlange niet bij alle fittingen op de markt terug te vinden is", aldus Rücker.

Fotos:

  1. Elbphilharmonie © Thies Rätzke
  2. Querschnittsgrafik Elbphilharmonie © Herzog & de Meuron / bloomimages
  3. Chicago Symphony Orchestra / Riccardo Muti © Todd Rosenberg Photography
Object Elbphilharmonie
Plaats Hamburg, Duitsland
Jaar 2016
Soort object Nieuwbouw
Oppervlakte 125000 m2
Toepassingen Openbare Gebouwen
Architect Herzog & de Meuron, Basel (CH)
Planning Hochtief AG, Essen
Installatie A.C. Vorwald & Sohn GmbH, Hamburg (u.a.)
Terug