Vijf tips voor afvoertechniek

  1. In badkamers met regendouches vraagt de afvoercapaciteit extra aandacht - met name wanneer er ook sprake is van een inloopdouche. Bij zo’n vlakke vloer is het extra belangrijk om rekening te houden met de waterstuwhoogte. Let daarom bij de keuze van de afvoer met welke waterstuwhoogte de afvoercapaciteit is weergegeven. Afvoeren, zoals de Advantix Top van Viega bereiken met een waterstuwhoogte van slechts 10 mm, een afvoercapaciteit van 0,75 l/sec; ruim voldoende voor regendouches.
     
  2. Renovaties stellen bijzondere eisen aan de afvoertechniek. Voor de badkamer zijn daarbij met name de beperkte ruimte en de vaststaande bouwhoogte bepalend. Kies daarom een douchegoot met passende inbouwhoogte voor de afvoer. Deze renovatievarianten, zoals de Advantix Vario houden ook rekening met de vaak ongunstige aansluitmogelijkheden die zich op de bouwlocatie voor kunnen doen waardoor de afvoerbocht bijvoorbeeld 360 graden draaibaar is.

  3. De keuze van een passende afvoer wordt niet alleen bepaald door de afvoercapaciteit maar ook door de toevoer. Het is dan ook van belang om de capaciteit van de aanwezige toevoerarmaturen nauwkeurig te kennen. Alleen wanneer bekend is hoeveel water de ingebouwde afvoer feitelijk krijgt toegevoerd en dus te verwerken krijgt, kan de passende afvoer worden gevonden.

  4. Vochtdoorslag tussen douchegoot en de tegels zorgt voor een voedingsbron van bacteriën en schimmels. Daarom zijn de afvoeren van Viega voorzien van flensaansluitingen volgens de ETAG 022 richtlijnen.   Afhankelijk van de te verwachte vochtbelasting kan er bijvoorbeeld gekozen worden voor een 1-component afdichting. De dan toegepaste dunbedafdichting, die nat verwerkt wordt, is een uitstekende oplossing. Deze bestaat uit een afdichtingsmat en een afdichtingspasta die direct op de dekvloer wordt aangebracht. Aansluitend worden de tegels op de gedroogde folie verlijmd.

  5. Ook in de bijkeuken moet goed over de afvoertechniek worden nagedacht. Hier wordt bijvoorbeeld vaak de wasmachine geplaatst. Een afvoer met stankslot en pendelklep verdient hier de voorkeur. Vanwege de lage gebruikersfrequentie voorkomt deze stankoverlast bij het droogvallen van de sifon.